Ga naar de hoofdinhoud
Snelle levering
Scherpe prijzen

10 tips voor het zetten van tegels

Als tegelzetter ga je voor het beste resultaat. Om dit te bereiken, hebben wij 10 tips voor je op een rij gezet:

  1. Bepaal, voordat je begint met tegelzetten, hóe je de tegels wilt leggen. Als je rechthoekige tegels horizontaal plaatst, lijkt de ruimte breder. Plaats je rechthoekige tegels verticaal, dan lijkt de ruimte hoger.
  2. Om tegels te zetten, heb je verschillende materialen nodig. Denk bijvoorbeeld aan:
    - voorstrijkmiddel (primer) met muurroller of blokkwast
    - tegellijm met lijmkam
    - een waterpas
    - een tegeldrager
    - een tegelsnijder
    - tegelvoegkruisjes
    - voegmiddel met inwasspaan
    - een emmer en sponsspaan
    - een mixer
    - water
  3. Voordat je begint met het daadwerkelijk betegelen, breng je allereerst een voorstrijkmiddel (oftewel primer) aan op de zuigende ondergrond (zoals gasbeton of gipsplaat). Dit zorgt voor een hechtlaag voor de tegellijm en biedt bescherming tegen vocht.
  4. Wanneer je in een natte ruimte gaat tegelen, is het van belang om de natte cel waterdicht te maken. Gebruik hiervoor een kim- en afdichting set.
  5. Poedertegellijm of pastategellijm? Een keuze tussen de beide lijmsoorten is soms moeilijk te maken. De samenstelling van de tegellijmen en het verschil in bindmiddelen is vaak de oorzaak van de gebruiksverschillen. Samenvattend:
    Poedertegellijm
    - Aan te maken
    - Toe te passen op minder vlakke ondergrond
    - Hoger verbruik
    - Geschikt voor zowel binnen- als buitenshuis
    - Hydraulische afbinding; kortere droogtijd
    - Niet te gebruiken op gips
    - Star tot elastisch (afhankelijk van type)

    Pastategellijm
    - Direct klaar voor gebruik
    - Toe te passen op vlakke ondergrond
    - Laag verbruik
    - Alleen geschikt voor binnenshuis
    - Luchtverhardend; langere droogtijd
    - Te gebruiken op gips
    - Elastisch

  6. Gebruik tegels uit verschillende verpakkingen door elkaar als je tegels met een verschillende productiedatum hebt. Zorg er tevens voor dat je voldoende tegels hebt; er kan altijd een tegel beschadigen.
  7. Is je tegelwerk klaar en gedroogd? Dan is het tijd om te voegen. Je kunt de voegkleur afstemmen op de kleur van je tegels. Of maak gebruik van een afwijkende kleur voegmiddel; dit zorgt voor een ander, speelser effect. Meng het voegmiddel met schoon water en breng de voegen aan met een inwasspaan. Controleer vóór het afsponzen met je vingertop of er geen voegmiddel meer achter blijft. Zo niet, dan kun je de voegen diagonaal afsponzen m.b.v. een emmer schoon water en sponsspaan.
  8. Na het voegen ontstaat er vaak een cementsluier op de tegels. Dit is te verwijderen met een speciale cementsluierverwijderaar. Ontvet en reinig de tegels.
  9. Wanneer je gaat afkitten, breng dan eerst een klein beetje kit aan op een stukje karton om de feeling te krijgen. Let erop dat de kit contact maakt met de twee zijden van de voeg. Breng de kitvoeg afwaterend aan en vul de voeg volledig. Bevochtig de voegoppervlakte en de omgeving. Werk de kitvoeg binnen enkele minuten af met bijv. een spatel of het topje van je vinger. Als er een bad is geïnstalleerd, ontvet je dit eerst goed en vul het dan volledig met water. Zodra de kit is aangebracht en afgewerkt, moet deze nog 24 uur uitharden. Laat het bad gedurende die tijd nog gevuld met water!
  10. Gebruik het liefst producten van hetzelfde merk. Dus wanneer je kiest voor bijv. Schönox tegellijm, adviseren we jou om tevens het voorstrijkmiddel, voegmiddel en eventuele kit van datzelfde merk te gebruiken voor jouw klus. Zo krijg je het beste en mooiste resultaat!
Om jouw tegelklus goed uit te voeren, hebben wij alle benodigdheden voor je op één pagina gezet.